Dieta pro krevní skupinu O
Pokud vám byla dána do vínku nejstarší krevní skupina „O“ a máte odvahu či chcete ve vašem životě něco změnit, tak čtete dále.
Na jedné straně vás možná potěší, že lidem s krevní skupinou O, prospívají živočišné bílkoviny, ale na druhé straně vás třeba zklame zpráva o potřebě intenzivního fyzického cvičení.
Jak již jsem uvedla v předchozím textu, tak krevní skupina O, je nejstarší krevní skupinou a trávicí systém dnešních nositelů oné krevní skupiny si pamatuje stravu z dávných dob. Tedy stravu lovců a sběračů. Nositelé krevní skupiny O, mohou konzumovat maso, vyznačují se totiž odolným trávicím systémem a nadměrně aktivním imunitním systémem. Na druhé straně těžce snáší adaptaci na novou stravu a změny prostředí. Účinný metabolismus potřebují k udržení štíhlosti a energie a intenzivní fyzickou námahou se zbavují nežádoucího stresu.
Mléko, ostatní mléčné výrobky, ale také obilniny nemají v oblibě. Tyto potraviny se staly základem lidské stravy, až mnohem později a jejich trávící systém se ještě neadaptoval na tento typ stravy. Jejich přirozená strava „maso“ dnes bohužel obsahuje velké množství tuků a také bývá znehodnoceno používáním hormonů a antibiotik, proto je příčinou řady problémů a o prospěchu se může mluvit jen v případě masa, které neobsahuje žádné chemické látky.
Lidem s krevní skupinou O, mají od přírody vysoký obsah kyseliny v žaludku, a proto mohou konzumovat maso hovězí, buvolí, skopové, telecí, zvěřinu, jehněčí a z vnitřností srdce a játra. Neutrálním druhem masa, jehož konzumace neškodí organismu, je maso drůbeží a zvěřina - kuřata, slepice, kachny, králíci, bažanti, krocani, křepelky a tetřevy. Zakázaná je slanina, šunka, vepřového a husa upravená na všechny způsoby.
Z ryb jsou velmi prospěšné treska, makrela, okounek, pstruh duhový, sleď, sardinky, hejk, losos, štika, mečoun, jeseter, halibut. Do seznamu zakázaných se dostala barakuda, sumcovité ryby, marinovaný sleď, kaviár, uzený losos, škeble a chobotnice. Ostatní nejmenované produkty z moře jsou pro krevní skupinu neutrální, což znamená, že nemají pozitivní účinky, ale také neškodí.
Zakázané mléčné výrobky lze nahradit sojovým mlékem a sojovým sýrem. Neutrálním výrobkem jsou kozí sýr, máslo a sýr mozarella. Všechny ostatní výrobky z mléka jsou zakázané – např. plísňový sýr, ementál, sýr gouda, syrovátka, kozí, kravské a kefírové mléko, všechny druhy jogurtů atd.
Tuky mohou být i zdraví prospěšné. Pro krevní skupinu O, je vhodný olej z lněného semínka a olivový olej. Neutrální je olej z řepky, tresčích jater a sezamový. Zakázaný je kukuřičný, bavlníkový, podzemnicový a saflorový olej. Z jader jsou vhodná dýňová semínka a vlašské ořechy. Naopak zakázané jsou para a kešu ořechy, arašídy, pistácie a mák.
Ačkoliv se všude prosazuje zařadit do jídelníčku celozrnné potraviny, tak pro krevní skupinu O, nejsou vůbec vhodné. Obsahují totiž lektiny, které narušují správné vstřebávání prospěšných látek. Neefektivní a pomalý metabolismus je příčinou pomalejší přeměny potravin na energii a tudíž dochází k ukládání energie ve formě tuku. Zakázanými cereáliemi jsou kukuřičné lupínky, polenta, pšeničná kaše a klíčky, ovesná mouka, a zní vyrobené vločky a kaše, drcená pšenice, pšeničné a ovesné otruby. Neutrálními jsou ječmen, pohanka, jáhly, amarant, burizóny, pšenice špalda, rýžové otruby a rýžová kaše.
Zelenina a ovoce jsou pro krevní skupinu O, výborných zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů, ale také vhodnou náhradou za chléb a těstoviny.
Ze zeleniny se nositelé krevní skupiny O, mohou s radostí zakousnout do kedlubny, čekanky, červené papriky, batátů, křenu, brokolice, česneku, řepy, póru, petržele, pastináku, vodnice, kapusty, artyčoku a římského salátu. Naopak chuť by se měli nechat zajít na avokádo, bílé zelí, listovou hořčici, španělské olivy, žlutou kukuřici, naklíčenou vojtěšku, červené zelí, řecké olivy, bílou kukuřici, bílé a červené brambory, růžičkovou kapustu, květák, lilek, černé olivy a běžné houby. Z ovoce nejvíce prospívá tělu konzumace zelených a červených blum, čerstvých a sušených fíků a švestek. Zakázané jsou pomeranče, ostružiny, banány, jahody, mandarinky, ananasový a muškátový meloun a kokosové ořechy.
Řídit se uvedenými radami nebude jednoduché, protože to u většiny z vás bude znamenat změnu celého jídelníčku. Na druhé straně jste mohli dojít k poznatku, proč vás některá ze zakázaných potravin vůbec neláká. Tělo je chytřejší než mozek.