Pohyb – cesta ke spokojenému životu

Nedávno jsem se dočetla, že sedavý způsob života urychluje stárnutí. Podle výzkumu jsou lidé se sedavým způsobem života až o deset let biologicky starší než jejich aktivní vrstevníci. Shrnuto: nijak povzbudivá zpráva pro značnou část populace.

Na základě výzkumu vědci zjistili, že klíčové části DNA nazývané „telomery“ se u neaktivních lidí zkracují mnohem rychleji než u lidí aktivních, což je pravděpodobně způsobeno rychlejším stárnutím buněk. Jak lidé stárnou, jejich telomery se zkracují, a buňky se tak stávají náchylnějšími k poškození nebo přímo k odumření. Tento průběh lze zpomalit, pokud se pohybujete. Na základě průzkumu se zjistilo, že u lidí, kteří se věnovali pohybu v průměru šestnáct minut za týden, byly telomery o dvě stě nukleotidů kratší než u lidí, kteří sportovali více než tři hodiny týdně. Navíc při testech bílých krvinek z imunitního systému vědci zjistili, že každý rok telomery ztrácejí v průměru jednadvacet nukleotidů, které jsou v podstatě jejich stavebními kameny.

Co jsou to telomery?

Telomery jsou koncové části chromozomů. Při buněčném dělení se telomery zkracují kvůli neschopnosti enzymu syntetizovat konce lineárních nukleových kyselin. Jejich původní délka se obnovuje obvykle během tvorby pohlavních buněk.

Uvažujete o tom, že začněte cvičit, a zatím jste nenašli důvod, který by vás donutil převést své myšlenky ve skutečnost? Tak si možná teď po přečtení tohoto textu důvod najdete. Pamatujte, že fyzicky neaktivní lidé jsou mnohem zranitelnější a častěji se u nich objevuje poškození buněk jako důsledek vystavení se oxidačnímu procesu nebo zánětu. Dalším činitelem, který má vliv na délku telomerů, je stres. Výzkum dokázal, že lidé, kteří chodí pravidelně cvičit, mají nižší hladinu stresu. 

Cvičení opravdu není jen zbytečné plýtvání silami. Otázkou ovšem je, jak se k pravidelnému cvičení donutit. Zkuste to vzít jako zábavu. Domluvte se s kamarádkou či kamarádem a přesně si stanovte dny, kdy se budete scházet třeba v nějaké posilovně. Mít povinnost a vědět, že na vás někdo čeká, je velkou motivací. Navíc si i cestou tam a zpět můžete pročistit hlavu od každodenních starostí.

Léto a s ním spojené sluníčko k pohybu přímo vybízí. Zkuste prožít víkend na kole či při jiných sportovních aktivitách a budete překvapeni, jak si duševně odpočinete. Známé rčení „Kam nechodí sluníčko, tam chodí lékař“ by se dalo rozvést na „Kdo nesportuje, ten stárne rychleji“.

Pokud s cvičením vydržíte, zanedlouho zjistíte, že je zbytečné se vědomě přecpávat. A věřte, že nikdo není zcela dokonalý, a tak se nemusíte bát vstoupit ani do posilovny. Můžete si být jistí, že tam potkáte lidi se stejnými vadami na kráse, za které se dnes třeba stydíte. A někteří na tom budou ještě hůře. Navíc časem zjistíte, že vás cvičení nabíjí a motivuje k vyšším výkonům. Co myslíte, nebylo by škoda nevyužít možnosti a své tělo neomladit? Dovolím si odpovědět za vás. Byla by to velká škoda. 

Všech těch, kterým nebrání v pohybu žádná nemoc a přitom tráví většinu svého života ležením na pohovce a koukáním se na bednu, bych se chtěla zeptat. Má takový život vůbec smysl? Jste opravdu šťastní? Nepřipadáte si zbyteční? Zkuste se zamyslet a upřímně si odpovězte na otázky. A možná sami sebe překvapíte.