Ořechy: Jak je známe i neznáme

Každý z nás má jistě rád nějakou tu pochutinu k mlsání u televize, knihy nebo jen při povídání s přáteli. Někteří preferují smažené brambůrky, jiní slané tyčinky, někdo olivy a sýr. Já mám ze všeho nejraději ořechy.

Napadlo mě tedy podívat se, kolik druhů ořechů vlastně existuje a výsledkem jsem byla opravdu překvapená.

Máte také rádi ořechy, ale znáte a ochutnali jste pouze ořechy vlašské, burské, lískové, pistácie nebo mandle? Čtěte pozorně dále a rozšiřte si svou znalost ořechů zase o něco více.

Vlašské ořechy („vlašáky“)
-tento druh ořechů zná jistě každý z nás, používáme je do bábovek, dortů, na vánoční cukroví i na ozdobu moučníků
-málokdo ale ví, že se z nich dá vyrobit olej nebo likér a že jsou vhodné i ke kompotování
-příznivě ovlivňují krevní oběh a funkci ledvin

Mandle
-mandle, ač se řadí do skupiny ořechů, z rostlinného hlediska patří mezi peckovice
-mandle přidáváme do teplých pokrmů i na sladké pečivo, jako je vánočka a mazanec, slouží též jako ozdoba na vánoční cukroví

Kolový ořech
-u nás méně známý, přesto ho lze v obchodech koupit v prášku nebo v klasické podobě
-má afrodiziakální účinky, zahání pocit hladu a potlačuje bolest
-využívá se tedy především, pokud chceme snížit váhu
-existují ještě další druhy Coly, jako např. Cola nitida a již výše zmíněný kolový ořech Cola acuminata

Burské oříšky („arašídy“, „buráky“)
-jistě každý z nás alespoň někdy konzumoval „buráky“ u televize nebo ve vybraných restauracích, kde jsou součástí každého baru nebo stolu
-burské oříšky lze konzumovat na mnoho způsobů: v medu, čokoládě nebo klasické slané
-skvělou kombinaci představují spolu s rozinkami 
-arašídy jsou také nedílnou součástí indické, čínské a japonské kuchyně
-na rozdíl od jiných ořechů nerostou na stromech, ale v zemi
-obsahují velké množství oleje, bílkovin, vitaminu B a vitamin E

Para ořechy
-jádra tohoto druhu ořechů obsahují velké množství tuku, cukrů, bílkovin, ale také vitamínů
-nejčastěji se konzumují neupravené, málokdy se tepelně zpracovávají 
-díky svému vysoce kvalitnímu oleji jsou používány v kosmetickém průmyslu
-ale pozor! Nelze je dlouho skladovat, protože rychle žlukno

Kokosové ořechy
-kokos zná jistě každý a téměř každý ho používá především jako zdobení na cukrářské výrobky a přísadu do pečení
-konzumuje se i mléko uvnitř kokosového ořechu, které je považováno za velmi dobré
-kokosové ořechy také obsahují olej, který je používán jak v kosmetickém průmyslu, tak i v potravinářském 

Kešu ořechy
-tento druh ořechů se také používá do teplých pokrmů, ale konzumují se především v nezměněném stavu
-ačkoliv patří mezi dražší druhy ořechů, kvůli jejich chuti si kdekdo rád připlatí
-obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, oleje, vitaminy A, B1, E, zinek, hořčík atd., proto jsou zdrojem obrovského množství kalorií (stejně jako pistácie)
-příznivě působí na sliznici, kůži a oči

Pistácie
-s pistáciemi se můžeme setkat především ve zmrzlině a moučnících, do kterých se s oblibou přidávají, též slouží jako dekorace cukrářských výrobků
-představují, jak je již zmíněno výše, obrovský zdroj kalorií
-zelená jádra obsahují 60 % olejů, bílkoviny a sacharidy
-konzumují se jak ve slané, tak i sladké formě

Pekan ořechy
-tento druh ořechů je o něco větší, než ořechy vlašské
-před oloupáním je nutné spařit ořechy v horké vodě
-konzumovat je můžete jak v neupravené formě, tak i v různých pokrmech, především ve sladkých
-jsou bohatým zdrojem olejů, vitamínů a minerálních látek

Makadamové ořechy
-nejsou na našem trhu až tak běžné, stejně jako pekan ořechy, a tomu odpovídá i jejich vysoká cena
-ovšem cena odpovídá kvalitě a chuti, a tak si je můžete vychutnat máčené v čokoládě nebo s česnekem a různými druhy bylinek
-olej je využíván kosmetickým průmyslem

Pokud má někdo z vás ořechy opravdu v oblibě, stojí za to ochutnat všechny (samozřejmě pokud nejste na ořechy alergičtí). Každý druh ořechu má svou specifickou, stěží popsatelnou chuť. Ačkoliv ne všechny jsou vhodné do zdravého jídelníčku, můžeme si jejich konzumaci odůvodnit třeba tím, že po nich sice nezhubneme, ale možná jimi posílíme svou paměť.