Seznamte se, šalvěj je všestrannou bylinou

Šalvěj je právem označovaná za všestrannou bylinku. Díky svému krásnému zbarvení do fialova se přidává nejen do kytic z lučního kvítí.

Na druhé straně se ale vyznačuje i výbornými antibakteriálními účinky. A v kuchyni našla také své místo! 

Čerstvé listy této bylinky můžeme trhat během celého roku. Ideální doba je ale na jaře a potom na podzim.

Šalvěj pomáhá odvarem třeba při aftách, zánětu dásní nebo otocích v ústech. Při angíně dokáže zmírnit bolesti v krku. Tuto bylinku si připravte, když máte před sebou trhání zubu, dokáže totiž téměř na sto procent zabránit vzniku zánětu a nepříjemnému hnisání rány. Výplachy pomůžou k rychlému zahojení rány po vytrženém zubu.

Jak si uvařit odvar ze šalvěje

Tři lžíce bylinky dejte do půl litru vody, přiveďte do varu a dvacet minut nechte přikryté louhovat. Potom procedíte. Asi pět minut vlažný odvar držte v puse a opakovaně jím ústa proplachujte.

Trápíte se s pupínky - akné v obličeji? Už nemusíte. Odvarem ze šalvěje natírejte obličej a uvidíte tu změnu. Obklady ze šalvěje – bavlněná látka namočená v odvaru – přikládejte na postižené místo zhruba na patnáct minut.

Jste-li ve psychickém napětí, stresu, uvařte si ze šalvěje čaj. Jeho příznivé účinky můžou pocítit i lidé, kteří se nadměrně v noci potí. Pomáhá ženám při nepravidelné menstruaci a povzbuzuje svými účinky činnost oběhového systému.

Přidává se také do čajových směsí určených k pití během léčby rakoviny.

V kuchyni najde šalvěj uplatnění jak čerstvá, tak sušená (listy). Listy se sbírají v období od jara do podzimu. Je ideálním kořením k rybám a skopovému masu. Hospodyňky ji dávají i do paštik a karbanátků.

Když čerstvou šalvěj smícháte s petrželí a yzopem, chutná v bylinkovém másle.

Jak si jí můžete vypěstovat? Na zahradě i v květináči. Ideálními podmínkami je teplé, slunné a suché místo – na balkoně, parapetu… Když budete v zimních měsících rostlinku šalvěje chránit před průvanem a chladem, může vám dělat radost až sedm let.