Člověk by si měl své sny hýčkat, říká Markéta Hrubešová

Krásná žena, milující matka a manželka, úspěšná česká herečka i zdatná kuchařka. To je Markéta Hrubešová, kterou známe nejen z nezapomenutelných filmů, ale poslední dobou i z kulinářských pořadů. 

Napsala knihu Tak vařím já, kterou vydala Mladá fronta. Z dědictví po babičce a z dalších zdrojů převzala tradiční postupy, avšak snaží se českou i středomořskou kuchyni servírovat v lehké a stravitelné podobě. Pro moderní a zaměstnanou ženu, která potřebuje nasytit hladové krky během krátké doby, rovněž autorka vybrala ta jídla, jejichž příprava je časově nenáročná. V knize najdeme více než 200 fotografií Davida Krause.

V posledních dnech jste mohli Markétu Hrubešovou vidět v letním vysílání pořadu VIP Prostřeno. Její herečtí kolegové ocenili Markétino kuchařské umění vítězstvím, proto za odměnu poletí s rodinou na řecký ostrov Kos. Markéta Hrubešová tak bude mít možnost nasát trocha řecké inspirace pro své další recepty.

Jaké byly kdysi začátky Vašeho vaření, když jste se osamostatnila v bydlení? Například při mých prvních začátcích to odnesl připálený hrnec…
Ne nadarmo se říká, že učení z nebe nepadají. I já mám na svém kontě několik kuchařských přešlapů. Neoloupaný chřest, špatně vymytý špenát nebo na troud vysušené pečené maso už bych si nerada zopakovala. Ale chybami se člověk učí.

Proč jste se rozhodla vydat knihu Tak vařím já?
Tak dlouho mne známí a přátelé, kteří k nám chodí na večeře, v dobrém hecovali, až jsem sedla a knihu napsala. V kuchařce jsou opravdu mé oblíbené recepty, které jsem se snažila maximálně zjednodušit.

Jak vznikala kniha? Každé jídlo je potřeba vyzkoušet, nafotit, ale také sníst… Pochutnávala si na Vašem kulinářském umění rodina?
Fotit jídlo opravdu není žádná psina. Vypadá to jednoduše, ale servírování je úplně jiná disciplína než úprava jídla na fotku. Většinou se ještě něco v poslední vteřině pohne nebo rozteče a taky vystydne anebo změní konzistenci a můžete začít znova. Takže jsme sice fotili jídlo, ale během práce jsme měli třeba jen housku se salámem… Zkrátka nebyl čas na zdlouhavé přípravy.

Jak jste vybírala jednotlivé recepty. Jsou to osvědčené rodinné recepty, „srdcovky“?
Jak už jsem řekla, všechny recepty jsou oblíbené mou rodinou i mými přáteli. A navíc, jak zní podtitul knížky, je pro vytížené ženy. Tedy do půlhodiny by mělo být na stole.

Je nějaké jídlo, do kterého byste se jako kuchařka nepustila a proč?
Existuje mnoho jídel, která bych asi nevařila… I když nikdy neříkej nikdy… Ale většinou vařím to, co také pak jím.

Jaké dobroty nejraději mlsá Markéta Hrubešová? Na čem nejvíce „ujíždíte“? Sladké to asi nebude…
Sladkosti vůbec nemusím. Mám ráda maso a ryby na všechny způsoby a také zeleninu, těstoviny, sýry….

Máte sen mít svojí restauraci. Vidíte tuto představu jako nedosažitelnou, nebo už máte velké plány? A jaká by restaurace měla podle Vašich představ být?
Je to jen nesplnitelné přání. Ale člověk by si měl své sny hýčkat.

Dokáže podle Vaší knihy uvařit i začínající kuchař, kuchařka? A naopak, pochutná si na receptech gurmán, ale i „sedlák“?
Knihu jsem psala pro všechny. Nedávno mi dokonce jeden pán říkal, že podle mé knihy rád vaří. To byla obrovská pocta.

Jaké jídlo by podle Vás mělo být, aby se o něm mohlo říct, že je gurmánským zážitkem?
Jakékoliv, připravené s láskou.

Jak byste zhodnotila vaření ve VIP Prostřeno, měla jste trému vařit před kamerami? A jaké to bylo pro Vás, když jste naopak hodnotila své kolegy?
Byla to obrovská zkušenost. A také jsem si odnesla mnoho poučení do budoucnosti.